GALLERIROND våren 2006 Zenit, kulturtidningen i västETT LIV MED KONSTEN
Nils Ryndel visar sin livsgärning

 
"Nils Ryndel är en av Göteborgskonstens veteraner. Utställningen Återvunnen Tid är en presentation av hans konstnärliga livsgärning."

Det första som möter blicken i galleriet är den blåtonigt suggestiva Allhelgonanatt. Målningen är ett abstrakt verk befolkat av skugglika skepnader.

– Den målade jag när min far dog. Jag gjorde den i ett sträck utan att tänka efter. Helt utan ”omtagningar”.

Första gången Nils Ryndel ställde ut var 1957. En av oljemålningarna som var med då, Kortspelarna, är också med i dagens utställning.

– Pokerspelarna borde den heta egentligen, för de maskerar sitt spel. De sluter sig som skaldjur om sina kort.

 
 

De flesta målningarna är från 60-talet och framåt. Några av dem har Nils Ryndel plockat fram efter åtskilda år och arbetat vidare med inför utsällningen.

 

Tre av målningarna ingår i vad han kallar 1960 års tema.

– Jag gjorde ett tiotal målningar då med bara runda bollar och raka streck. De har ingen symbolbetydelse, det handlade om att jag ville frigöra färgen


Blått, rött och svart
 
En av galleriets väggar är vigd åt en serie tematiskt sammanhängande akvareller. De går under samlingsnamnet Preparerat Piano och betecknar intrycken från den modernistiska kompositören James Cage.

– James Cage var intresserad av asiatisk filosofi, han var väldigt fascinerad av slumpen. Han la i järnbitar i sin flygel och sedan bad han en duktig pianist att spela. Det var överraskade för publiken att helt plötsligt få höra klink-klonkljud från pianot; och
överraskande inte minst för den stackars pianisten.

Med detta i tankarna målade Ryndel akvareller som avbildningar av ljud. Men resonansens färggranna vågor hindras dock av svarta block som erinrar om Cages blockerade flygel.

För Nils Ryndel, som snart är 90 år, har akvarellerna på senare tid fått en ny innebörd.
– En blockerad flygel har mycket gemensamt med ett blockerat minne.

Nils Ryndel föddes 1917 i Vänersborg och var verksam vid Göteborgs konstmuseum 1947-1982.

Han har författat flera böcker om göteborgskoloristerna, bl a Fyra färglyriker från västkusten 1984. Har gjort konstfilmerna Halmstadgruppen, Skagenmålare, Göteborgskoloristerna och Målarna i Provence.

 

 
MAX JERNECK