STEN A OLSSONS KULTURSTIPENDIUM 2012 Mattias Nilsson, Cajs von Zeipel, Per Agélii - Tre profiler på Konstmuseet

Skulptur och grafisk formgivning 

Konstmuseet 8 dec - 3 feb 2013
Mattias Nilsson, Cajs von Zeipel, Per Agélii. Vid pressvisningen.

Sten A Olssons Stiftelse har nu delat ut sitt kulturstipendium för 2012 till sex kulturutövare från Västsverige. Tre av dessa är musiker, Ellen Hjalmarson, José Gonzalez och Per Ivarsson. De andra tre är bildkonstnärer och visas på Göteborgs Konstmuseum t.o.m 3 feb 2013. Det är Per Agélii, Mattias Nilsson och Cajsa von Zeipel, som representerar tre helt olika konstnärliga uttryck. 
Utställningen sträcker ut sig från Götaplatsen in i entréhallen uppför trappan till Skulpturhallen och Oktagonen och slutligen ända upp till Sergelgalleriet på andra våningen.

Sten A Olssons Stiftelse har nu delat ut sitt kulturstipendium för 2012 till sex kulturutövare från Västsverige. Tre av dessa är musiker, Ellen Hjalmarson, José Gonzalez och Per Ivarsson.
De andra tre är bildkonstnärer och visas på Göteborgs Konstmuseum t.o.m 3 feb 2013. Det är Per Agélii, Mattias Nilsson och Cajsa von Zeipel, som representerar tre helt olika konstnärliga uttryck.
Utställningen sträcker ut sig från Götaplatsen in i entréhallen uppför trappan till Skulpturhallen och Oktagonen och slutligen ändå upp till Sergelgalleriet på andra våningen.

 

Per Agélii möter besökaren redan på Götaplatsen med två stora granitsvampar strax utanför museets entré. Inne i entréhallen fortsätter hans lekfulla skulpturer att välkomna oss. Där kryper en blå larv i betong, tätt följd av en grå snigel.
 - Jag vill locka till mig betraktaren, säger Per Agélii, och ta mig an rummet. Larven och snigeln är gjorda som ett pussel med olika delar av betong. Kan pusslas ihop till olika figurer. Det kan bli en larv eller snigel lika väl som en kanin. Det är konst med en funktion. Jag tycker om när folk sitter på skulpturerna eller att barn leker med och på dom.


Per Agélii framför sin Blå Larv

I trappan upp till Skulpturhallen har museet byggt upp en lyssnarstation, där man kan ta del av stora delar av Mattias Nilssons skivbolag Kning Disks produktion. Han är, förutom skivbolagsdirektör, en grafisk formgivare och navet i ett samarbete mellan konstnärer, fotografer, formgivare och musiker. Kning Disk producerar små utgåvor av musik och ljudkonst.
- Jag vill att det hantverksmässiga skall kännas i varje utgåva. Kning Disks små utgåvor är handnumrerade och mycken tid läggs på utformningen av förpackningen. I själva objektet skall man kunna känna musiken. Saknar den känslan i mycket idag, omsorgen om alla detaljer. Jag hoppas att i framtiden kunna bli ännu mer hantverksmässig, förklarar Mattias Nilsson.


Mattias Nilsson med sin fonograf och nyproducerad vaxrulle.

Cajsa von Zeipel tar plats i Skulpturhallen, Oktagonen och Sergelgalleriet. Hon arbetar med figurativa scenerier i en skala, som alltid är större än 1:1. De gipsvita skulpturerna tar verkligen plats i den stora hallen och samspelar med museets permanenta samlingar. Cajsa von Zeipel är tidigare representerad på museet med sin ”Seconds in Ecstasy”, en roterande strippa hängande upp och ner på sin stång. En skulptur som visat sig ha blivit populär bland museets besökare, som fotograferar sig under den och lägger ut bilderna på Facebook.


Cajsa von Zeipel Seconds in Ecstacy i Skulpturhallen. Till Göteborgs Konstmuseum.

- Jag tar ofta min inspiration från den klassiska skulpturen, berättar Cajsa von Zeipel.
Vid ett besök i Neapel såg jag en stenskulptur med en svepning draperad över en gestalt. Den var så skickligt gjord att marmorn såg våt ut. Jag blev imponerad. Det var en så förförisk yta. Det blev också utgångspunkten till min skulptur ”Bedscen”. Jag vill göra en liknande drapering. Skulpturen är placerad på ett spegelgolv. Det jämställer på ett sätt betraktaren och objektet. Jag vill betala tillbaka som betraktare, att det finns en återkoppling, att man knuffar ner skulpturerna från sina upphöjda socklar.  En längre intervju med Cajsa von Zeipel finns att läsa i senaste numret av Zenits papperstidning.
TEXT/FOTO BERIT JONSVIK


Cajsa von Zeipels Bedscen i Oktagonen.