Musikalen The Wiz - Revymakarna

Revymakarnas Wiz blir
kravlös underhållning

Skövde stadsteater - Föreställningar på helgerna under september 2012

Många av framtidens musikalstjärnor kan nog ha haft Skövde som inkörsport. För i och med att Revymakarna sätter upp två musikaler per år finns det chans för många talanger att pröva sin förmåga. Auditions med hårda kvalitetskrav gallrar fram den ena talangen efter den andra, som går vidare till skolor och andra scener.
Den nu aktuella föreställningen är ännu ett exempel på detta. Visst har man en stadig stomme i sina rutinerade och skickliga musikalartister Erik Lundh och Heléne Froh Årjes . De levererar alltid bra presentationer. Och med dem som fasta punkter kan man släppa loss ett antal mycket unga och oprövade talanger. Det ger Revymakarnas föreställningar en unik fräschör.
Detta gäller inte minst den senaste föreställningen The Wiz som spelas för en entusiastisk publik och välfyllda hus på Skövde Stadsteater.

The Wiz bygger på L Frank Baums bok Den underbara trollkarlen från Oz från 1900, som blev film 1939 (där Judy Garland fick sitt genombrott och en odödlig schlager föddes med Somewhere over the Rainbow). Filmen låg till grund för en musikal med samma namn som ingår i standardrepertoaren. En ny filmatisering gjordes på sjuttiotalet med souldrottningen Diana Ross och the King of Pop Michael Jackson i ledande roller. Den fick helt ny musik. På den bygger den musikalversion som nu spelas av Revymakarna. Det är för övrigt deras femtionionde premiär sedan starten 1983. Imponerande är bara förnamnet för en amatörensemble.Handlingen i The Wiz är som vanligt i musikaler inte mycket att orda om. Det är berättelsen om flickan Dorothy som genom en storm förs till landet Oz. Där ska hon försöka finna trollkarlen som hon tror kan hjälpa henne att komma hem igen. På vägen träffar hon en fågelskrämma som saknar en hjärna, en plåtman som saknar ett hjärta och ett lejon som saknar mod. Tillsammans tar de vägen till trollkarlen, men det ska visa sig att vägen kantas av många faror och hinder…Det blir en fartfylld föreställning med många sång- och dansnummer. Berättelsen är fylld av kul figurer som artisterna med stor spelglädje och uppfinningslust gestaltar.
Många är lyckade. Erik Lund gör en rolig kvinnokarikatyr och sjunger att par av sina nummer med tryck och bravur. Men framför allt, genom att han verkar ha så genuint kul själv skapar han en oemotståndlig småfnittrig glädje. Heléne Froh Årjes gör ännu en i raden av sina minnesvärda bitchar och har ett av de tuffaste sångnumren. Ungdomarna, och det är alltså de flesta i den här stora uppsättningen, är genomgående väl valda, har fått roller som klär dem och som de fyller upp bra.
Den svåraste utmaningen har göteneflickan Malin Frisk som spelar Fågelskrämman, den roll som Michael Jackson gjorde oförglömlig i filmversionen. Malin låter sig inte hämmas av det utan gör en rart oskuldsfull rollfigur i sin egen tappning. Även de andra ledande figurerna görs bra av entusiastiska unga wannabees. Genomgående sjunger ungdomarna bra och har en scennärvaro som känns självklar och personlig. Det bådar gott!Jag har några invändningar mot föreställningen. Sångtexterna är inte översatta. Så när handlingen ska förtätas med en sång sker det på engelska. Det känns dumt och fel och stympar handlingens flyt. Samma sak med den levande hunden. Gulligt så det förslår med en liten vit pudel som springer omkring. Men en hund kan inte regisseras och hunden skapar en oro bland de unga aktörerna som tar kraft och fokus ur scenen.
Musiken var ursprungligen Tamala-inspirerad. Och det är förstås bra. Men här har man gjort den till ett slags blåögd plastdiskomusik. Visst är det tunga basgångar i mixen, men musiken blir i mina öron för slätkammad.
Men show är det. En stunds kravlös och oförarglig underhållning som får de två timmarna att gå på en halvtimme. Ett bra betyg. Och framför allt är det så kul att få smittas av de unga entusiasternas spelglädje.
BO BORG


Skövde stadsteater
Musikalen The Wiz
Revymakarna
Regi: Bo Westerholm
I rollerna: Julia Koponen, Linda Jonsson, David Lide, Rachelle Larsson, Malin Frisk, Christoffer Särnefldt, Sara Annala, Erik lund, Heléne Froh Årjes med många flera...
Föreställningar på helgerna under september 2012.