Flera

Grafisk verkstad aktiv i 3 decennier

Från koppartryck till datorgrafik

Galleri Lucifer, Skövde 17/9 - 2/10 2011
Barbro Christoffersson med jubileumsaffisch. Foto: Bo Borg

Skaraborgs konstgrafiska verkstad fyller 30 år.
Verkstaden har medlemmar i hela Skaraborg men har sin adress och de verkstäder som är kärnan i verksamheten i Skövde. Man har en rik och varierad verksamhet med inriktning på hantverkskunnande och konstnärlig kvalitet.

Men låt oss börja från början. I slutet av sjuttiotalet lade konsthögskolorna ner sin grafikverksamhet. Det krävdes, menade man, ingen speciell konstnärlig utbildning för grafik, som sågs som en teknik bland andra konstnärstekniker.
Det ledde till motreaktioner ute i landet. Skövde var tidigt ute och startade kurser i datorgrafik tillsammans med högskolan i Skövde.
– Det behövdes verkstäder, och då startades Skaraborgs konstgrafiska verkstad, berättar konstnären och medlemmen i verkstaden Barbro Christoffersson.  Vi fick en flygande start 1981.
Verkstaden fick lokaler mitt i stan, i det så kallade Rosa huset som ligger granne med Skövde Kulturhus.
– Men många av de som var intresserade var medlemmar i KRO och det skapade sammanhållning och kraft. I början hade vi ett rum och där stod en ensam koppartryckspress. Sedan har det växt med jättefart. Nu har vi två våningar i huset.


Gråtflickan av Gun-Britt Larson, 25x20 cm.

Man arbetar numera med alla tekniker till exempel koppargrafik, serigrafi, stenlitografi, fotopolymer och datorgrafik samt mycket annat.
– Vi har varit noga med att hela tiden försöka jobba med miljövänliga tekniker. Ett exempel är så kallad Image on. Det är en teknik där man belägger kopparplåt med ett ljuskänsligt skikt som framkallas i vatten. Även våra serigrafiprocesser är numera vattenbaserade.
Skaraborgs konstgrafiska har ca 60 medlemmar, varav ett tjugotal är aktiva.
– Vi har många aktiviteter för ungdomar för att försöka föryngras. Medelåldern är idag mycket hög.


Titta jag flyger - barn av sin tid, av Barbro Christoffersson. 31x29 cm.

Vad är det så som är så speciellt med grafik?
– Grafik är långsamhetens teknik som premierar tålamod och uthållighet. Och grafik är ett sätt att sprida bra bilder till rimligare priser.
Skaraborgs konstgrafiska verkstad har varit viktig för att lyfta fram grafiken och de lokala grafikerna. Och att ge målare möjlighet att bredda sig tekniskt.
– En kollektivverkstad har också en viktig social funktion. Här kan ensamarbetande konstnärer träffas, lära och utvecklas. Vi delar med oss av kunskaper och nya tekniska landvinningar.
Man arbetar också mycket med att skaffa influenser från andra länder.
Vi har haft mycket samarbete och utbyte med Polen och Baltikum. Flera konstnärer från de länderna har kommit och jobbat hos oss. Vi är med i nätverket Endegra för nordiskt samarbete.


Kiss, av Maria Segerström. 30x50 cm.

I år, jubileumsåret, har man satsat på Skaraborg, med utställningar i bland annat Lidköping, Kollängen, Skara och nu på Galleri Lucifer i Skövde.
Den 16 och 17 september hade man stora festligheter i Skövde. På fredagen fest med vackra tal och dyra presenter.
– Bland annat ska grafiken få en egen vägg i Kulturhuset, där vi kan presentera vår bredd och kvalitet.
Man hade också öppet hus i verkstäderna som lockade en stor och intresserad publik.
Jubileumsutställningen är på Galleri Lucifer som också det ligger i Rosa Huset.
– Där är 46 grafiska blad i alla våra olika tekniker.
Firandet pågår hela året, bland annat med utställningar med medlemmarna i det egna galleriet.  Det avslutas med en utställning i konsthallen i Mariestad.


Hysch!, av Christina Törnqvist, 20x25 cm.

Framtiden?
– Vi hoppas mycket på nyrekrytering och föryngring. Det är viktigt att vi gamlingar får föra våra kunskaper och erfarenheter vidare. Jag tror att det är viktigt till en återgång till det långsamma arbetet. Grafiken är bra för att den kräver eftertanke.
Barbro Christoffersson som berättat om festligheterna är själv konstnär och grafiker. Som grafiker jobbar hon mest med serigrafi.
Varför?
– Jag gick en kurs och serigrafi är det roligaste jag vet. Mitt eget blad på utställningen handlar om gamla lekar. Jag återvänder till barndomen på gamla dar. Bladet, som är en serigrafi förstås, heter Titta jag flyger och ingår i en tematisk svit som för närvarande omfattar 6 blad.
Zenit gratulerar.

BO BORG