Musikalen RENT

Alla har huvudrollen

Samhällsengagerad ungdomsmusikal succé i Skövde


Musikalen RENT på Skövde stadsteater, som spelas i mars  är en föreställning av ungdomar för ungdomar. Det unga gänget gör en förställning som spritter av vitalitet och vilja att berätta och förändra.

Föreställningen är medryckande och engagerande.  Det är en enorm fördel att ungdomarna spelas av ungdomar. Man är också mycket tydliga med att det handlar om ett lagarbete. ”alla bär huvudrollen” står det i programmet. Det ger förställningen trovärdighet som är viktig, inte minst med tanke på det seriösa och mycket allvarligt menade budkapet. De unga aktörerna ger alla järnet på ett sätt som drar upp starka känslor och får engagemanget att bita och smitta. Ett så här  samkört lag där alla kämpar för laget är svårslaget.

Medelåldern är närmare tjugo år i hela ensemblen. Och jag tror att det är därför det har blivit så rasande bra.



Zenit träffade projektledaren och regissören Klas Wiljergård. Han är en ung teaterentusiast bördig från Falköping.
- Jag har jobbat med teater hela mitt liv. Just nu arbetar jag på Aliasteatern i Stockholm. RENT är en uppsättning av föreningen Kulturcentrum i Skövde som jag jobbar i.



- Vi i Kulturcentrum har alltid sagt att vi skulle vilja göra en stor uppsättning på Skövde stadsteater.
Man valde succémusikalen RENT av Jonathan Larson. 
- Vi tycker att den musikalen handlar om det vi vill jobba med. Det är viktiga ämnen i vår tid som utanförskap, missbruk, knark och uteliggare.
Arbetet började för nästan ett år sedan.
- Vi hade en audition i maj 2010. Och det fantastiska är att vi hittade alla de här talangfulla ungdomarna i vårt närområde. Och de har inte bara talanger i sång, dans och skådespeleri. De har också ett engagemang i de viktiga samhällsfrågor RENT handlar om.
- Alla är mellan 18-25 år. Det är 21 personer på scen. Härtill kommer bland annat kostymör och jag som regissör och konstnärlig ledare.



Historien har vissa likheter med Giacomo Puccinis opera La Boheme. Mycket förenklat kan man säga att den handlar om den romantiska konstnärsuppfattningen där konsten utsätts för frestelser från kommersiella krafter. En del faller, andra står emot. Det är en konstsyn där man offrar trygghet och välfärd för andra högre värden. Det handlar om fattigdom och sjukdom, men framför allt om kärlek, kamratskap och framtidstro.
- Vi vill i vår uppsättning ta fasta på att det handlar om medmänsklighet och kärlek. Om att ta hand om sina medmänniskor.
- RENT är verkligen inte enkel. Dramaturgin är komplicerad. Det handlar om vad som händer under ett år. 
- Det är viktigt för oss att alla är känslomässigt inne i projektet. För att jobba med det har vi bland annat varit på föredrag och inspirationsresor som en del av arbetet med föreställningen. 
Allt arbete från det konstnärliga, tekniska, administrativa, marknadsföring o sv har gjorts av ungdomarna själva. Man spelar sju föreställningar, de flesta i mars.
Vi har inte fått något stöd av kommunen och det är vi mycket besvikna över. Men vi har flera privata sponsorer.
Man har satt biljettpriset lågt.
- Vi vill att ungdomar ska ha möjlighet att komma. För det här är en uppsättning av unga för unga.



En av dem som gör en strålande kämpainsats är Christine Nordröm Hames från Skara, som just avslutat sin utbildning på Music and Produktion i Skara. Tillsammans med ett ungt och taggat gäng med unga talanger från hela länet gör hon den här föreställningen av RENT till ett häftigt musikevenemang.


Christine Nordröm Hames

- Nu jobbar jag på Warners med turnéplaner.  Men att spela musical är en dröm. Jag spelar många roller i den här föreställningen. Jag ska ta mig in i musikbranschen. Ska söka till musikalutbildningen i Stockholm. 
Hon sjunger och wailar så det står härliga till när hon i rollen som hemlös sjunger en av föreställningens hits; Seasons of love. 
Samhällsengagemanget i föreställningen är viktigt för henne.
- Det finns så många fördomar i samhället. Vi blundar för verkligheten. Jag hoppas vår föreställning ska öppna ögonen på många unga som lever i sin bubbla. 
Hon får sista ordet strax före premiären: 
- Jag tror på succé. 
Och det blev det. Föreställningen var klockren. Ett  eventuellt överskott från föreställningarna ska gå till välgörande ändamål.
BO BORG
Foto: Tomas Törnberg


Amanda Kvarnevik

Skövde Stadsteater
Musikalen RENT 
Av: Jonathan Larson
Regi: Klas Wiljergård
Koreograf: Ida Nordquist
Kapellmästare: Anton J Glans
Medverkande :
Henric Joneskär, Erica Jönsson, Miranda Jonsson, Anders Stenholm, Hampus Pehrsson, Amanda Kvarnevik, Simon Swahnström, Ida Nordquist, Patric Larsén, Peter Peterson, Sara Gerhardsson, Viktor Björkberg, Christine Nordström Hames, Amanda Koponen, Karin Fredriksson
Föreställningar i mars