Elsa Agèlii
"Vatten och liv"
Galleri Ranrike,
Tanumshede
6/6 - 27/8

ALLT LÄNGRE VÄG TILL VATTNET
 
Elsa Agèlii broderar en indisk verklighet
 

 

Broderi för livet I

Konstnären Elsa Agélii svarar för sommarens utställning, Vatten och liv, på Galleri Ranrike i Tanumshede. Där berättas i framför allt bild men också i små texter om det projekt hon sedan några år bedriver i en ökenby i Indien, likt en filial till hennes skapelse Täcklebo broderiakademi.


Det går ut på att flickor och kvinnor broderar färgrika bilder, för försäljning, av vattenbärande kvinnor för att beskriva den vardag som mycket handlar om att hämta det allt mer svåråtkomliga men livsnödvändiga vattnet. Elsa Agélii visar också egna bilder på samma tema.


 

Broderi för livet II

Tanumshedes avgående kulturchef Malin Sellman har tidigare bidragit med sina kunskaper som textilkonstnär till ett hantverkscenter i Sydafrika. Det påminde hon om när hon invigde sommarens utställning i Galleri Ranrike, Vatten och liv, av konstnärskollegan Elsa Agélii, som också ställt sitt textila hantverkskunnande i nyttans tjänst, i hennes fall i Indien. Förutom egna textila bilder visas också rader av bilder på vattenbärande kvinnor, en och en, broderade av kvinnor och flickor i en indisk ökenby.

 


Vattenbärande kvinnor, broderade av kvinnor i Indien.


Elsa Agélii satte sin hemort i Bohuslän på kartan när hon 1993 startade Täcklebo broderiakademi, som nu är självgående med runt 900 medlemmar. Nu kan man tala om att en filial växer fram i byn Bhilon Ki Basti i Indien. Av en rad tillfälligheter fick Elsa Agélii kontakt med ett broderiprojekt där, ingångsatt i ett vidare socialt sammanhang. Hon insåg genast möjligheterna att utveckla detta till något som kvinnorna kunde försörja sig på och fick dem med i sina tankar om det allt mer svåråtkomliga, så livsavgörande vattnet och att göra broderade berättelser kring temat ”Vatten och liv” för försäljning. Hon förklarar upprört att, trots en industriell utveckling som förser en produktion som den av Coca-Cola med enorma mängder vatten, får kvinnor på många håll i världen gå allt längre för att finna vatten till sina hushåll.  Det var den indiska miljörättsaktivisten Dr Vandana Shivas bok ”Krig om vattnet” som drev Elsa Agélii till Indien.

 


Vatten och liv är temat för Elsa Agèliis utställning i Tanum, här vid sin bild Tempel vid floden.


Utställningen, som pågår hela sommaren, innehåller också en avdelning med jurybedömda verk av medlemmar i broderiakademin.

Zenit kommer i sitt tryckta höstnummer att återkomma till Elsa Agélii och hennes samarbete med de indiska kvinnorna då hon i oktober kommer att ställa ut under samma tema, Vatten och Liv, på Göteborgs konstförenings galleri på Södra Vägen i Göteborg.

 

BRITT NORDBERG

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100705
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst