Trippelutsällning Statsgåvor - gåvor till svenska regenter från utländska furstar, Kungagåvor och kungaminnen och Gåvor från svenska folket till dagens kungafamilj
Läckö Slott, Lidköpings kommun
6/6-23/8


SVENSKARNAS PRESENTER TILL KUNGEN
Får gula och blåa grytlappar varje vecka
 

Årets sommarutställningar på Läckö slott handlar om gåvor. Och en gåva kan ha många betydelser annat än givmildhet visar det sig. När kungligheter i historisk tid gav varandra handlade det om maktspel, prestige och diplomatiska ränker. Men när folket stickar strumpor till sin kung handlar det bara om kärlek. Årets sommarutställningar ger en bred bild av kungliga gåvor i alla dess aspekter.

Delar av utställningen har producerats av Nationalmuseum. Men utställningen om folkets gåvor till kungen har ställts samman av Läckö slott själva med deras intendent Catharina Sjölin i spetsen.
- Vi vill täcka många aspekter på et här intressanta ämnet. Så där för har vi gjort tre utställningar med olika ingångar på årets breda ämne, säger hon.
- I Läckö slotts gamla skattkammare har vi öppnat upp ett nytt rum där visar vi statsgåvor. Det är gåvor från svenska regenter till sina kollegor och vise versa.Vi har koncentrerat oss på tiden för Läckö slotts stormaktstid från mitten av sextonhundratalet och ungefär hundra år framåt.Det handlar om officiella gåvor som del av ett maktspel och strikt ceremoniel. De skulle väcka respekt och beundran. Det handlade om de yppersta material och teknisk bravur.
- Man mätte varandra genom gåvans värde och hantverkets kvalitet. Det handlar ofta om det bästa landet kan frambringa, säger Catharina Sjölin.
- Gustav II Adolf fick ett båg- och pilkoger av Tayarkhanen på Krim. Det är gjort i ett  slösande praktfullt konsthantverk med utsökta stickningar i guldtråd på höjden av sin tids förmåga.
En av utställningens höjdpunkter är den mingurna med blå underdekor som drottning Kristina fick av Portugals konung. På 1600-talet var mingporslin en gåva av högsta rang. Den har behållit sin konstnärliga kraft och utstrålning in i våra dagar.De här mycket dyrbara föremålen förvaras nu på Nationalmuseum, Livrustkammaren och Ostasiatiska museet.
En av utställningarna handlar om gåvor från svenska regenter till folket. Här finns också s k kungaminnen. Det är föremål som, ibland på lösa grunder, tillskrivs bra historier och skrönor med kunglig anknytning. Det handlar om personliga gåvor kungar gett, eller medaljer för förtjänstfulla insatser.
De här gåvorna gavs bl a i samband med politiska händelser, som begravningar, kröningar, bröllop och dop.
Här finns t ex den pokal som skänktes för att memorera Karl den XII:s seger vid Narva. Eller den medalj som  Adolf Fredrik delade ut …”till heder för den kvinna som fint och snällt kan spinna".I en stor sal visas ett urval av den stora mängd gåvor som det svenska folket ger till sitt kungahus idag. Det bär privata presenter där givaren själv bekostat gåvan.
Urvalet är gjort av en intendent vid Livrustkammaren. Kungen själv har sedan kastat ett öga på urvalet .
- Kungen har ett stort intresse för konstföremål. Han var själv här på invigningen och talade om kungahusets glädje över gåvorna. Och drog sig till minnes flera av gåvorna och gladdes att se dem igen, säger Catharina Sjölin.
- Vid invigningen fick han förstås en gåva av Stiftelsen Läckö slott. Det var ett halster i smide med kungens monogram av konstsmidesmästaren Therese Johansson från Husaby. Det passar bra tillsammans med den ryggsäck i skinn av Lillemor Olsson från Skara han tidigare fått av stiftelsen Läckö Slott. Kungen uppskattar mycket de gåvor med anknytning till hans jaktintresse han ofta får.
Utställningen är ett representativt urval av de många gåvor kungen får. De presenteras tematiskt.Här finns mycket fint handarbete, stickat, vänt och täljt. I en monter finns några av de många grytlappar han får varje vecka. De flesta är förstås i gult och blått.
Kungen är idrottsintresserad. Här finns bl a den hockeytröja från Leksands IF han fick till sin sextioårsdag. Gissa vilket nummer den har på ryggen?
- Jag är personligen speciellt förtjust i några näverarbeten och stickade tröjor i ett absolut förstklassigt hantverk. Och visst är det fantastiskt att det finns entusiaster som gör nya presenter till varje kunglig bemärkelsedag.Catharina Sjölin är veksamhetsledare för utställningar, forskning, arkiv och utbildning av guider. Hon är akademiker i museiämnen. Hon har jobbat på Läckö slott sedan 1982.  Hon var redaktör och författare i boken Greve Magnus kök och hushåll som kom ut förra året.

BO BORG

 
 

090724
Copyright: ZENIT, kulturtidningen i väst