HÖGTRYCK
Högtrycksgrafik
Medlemmar i HÖGTRYCK är:
Kristina Anshelm, Ole Drebold, Hans Eliasson, Eva Forsberg,
Cecilia Frisendahl, Helena Mellin, Olof Sandahl, Dennis Stéen, Ulla Wennberg och Chun Lee Wang Gurt.

Lidköpings konsthall
6/6-19/7


TRYCK MED HUMOR
 Hans Eliasson gestaltar en inre bildvärld

 

På Lidköpings Konsthall kan man få en fin överblick över alla de stilar och uttrycksmöjligheter som ryms inom begreppet högtryck, som få ge sitt namn åt nya utställningen. Högtryck är den sammanfattande beteckningen på grafiska tryck där bilden kommer fram genom att man skär bort det som inte ska vara med, vanligtvis ur en träskiva. Men också på en Konstnärsgrupp med anor. En av deltagarna i utställningen är Hans Eliasson.

- Jag skär i bordsskivor, bokhyllor, MDF-board. Päronträ är det finaste, men också det hårdaste och mest motspänstiga. Jag är också målare och skulptör, men när konstnärsgruppen Högtryck, som är en del av den nationella gruppen Xylon, ställer ut handlar det bara om träsnitt. Men det är bra att jobba i olika tekniker. När man är fast i det ena funkar kanske det andra.
Det finns en koppling till Gutenberg och tryckpressar och böcker i högtryckstekniken som han trivs med. Tekniken kräver och framkallar en förenkling i bildspråket som passar hans sätt att berätta.Bilderna bär på historier av olika slag.
- Jag utgår ifrån litterära sammanhang när jag gör mina berättande bilder. Här är t ex bilden av en gädda som går på land på fyra ben. Den heter förstås Den felande länken. Motivet kommer förstås ur tankar om evolutionen, men också framför allt ur mitt intresse för fiske.
Han har illustrerat fler böcker. Bland andra Joseph Conrads Mörkrets Hjärta och Per Lagerkvists Bödeln.
- Mitt senaste illustrationsprojekt är till texter jag skrivit själv. Det är en ilsken samhällskritik med humor. Det blir en s k artists book. Text och bilder är högtryckta och ligger lösa i en kassett. Den trycks i en liten upplaga, typ 30 exemplar.Vad handlar dina bilder om?
- Mina bilder är föreställande gestaltningar av min inre bildvärld. Min bildvärld innehåller både det riktigt svarta och det riktigt ljusa. Min kärlek till hundar syns tydligt. I en parafras på en berömd bild av Hugo Simberg ersätter jag ängeln de bär i hans bild med en hund i min. Och min parafras på på Goyas arkebuseringsbild har jag ersatt människorna som ska avrättas med harar med uppgivet uppsträckta armar. Jag vill ofta försöka få in ett humoristiskt anslag. Det viktiga är att jag kan berätta en historia med mina bilder.

Skönheten?
- Jag vet inte precis om mina bilder är vackra, men de har ett estetiskt värde.

Vad ger dig stora konstupplevelser?
- Munch och Beuys. Jag fördömer ingen konst, men minimalismen har jag mycket svårt att se något bra med.Vad betyder konstnärsgruppen Xylon?
- Grejen är att göra utställningar som denna. Och jag har fått en massa goa kollegor. 
Han
 ska vara ledig över sommaren. Och då åker han till Norrbotten och laddar batterierna. Till hösten ska han ha en utställning på Eskilstuna Konstmuseum. Den heter Golden Retriever. Och det blir bara måleri och bara hundar.
Hans Eliasson är född 1955. Han kommer från Oskarshamn men kom till Stockholm där han nu bor och arbetar 1976. Han började på Grundis 1976 och utbildade sig på Konstfack 1079-1984.

BO BORG

 
 
090615
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst