ELVIS BARS AV KRISTNA IDEAL
Kungen tema i Vara Konserthus

 
 

Söndagen den 18 januari kommer att bevaras i kärt minne av alla Elvisfans . Då ordnade Vara Konserthus en heldag (!!) helt i Kungens tecken. Inriktningen var mot Elvis stora intresse för Gospelmusik som följde honom hela livet. Elvis tog Gud med sig till och med i sina Las Vegasshower.

Som förberedelse för dagens konsert med Kent Lundberg med kör och band, som spelar för utsålda hus i USA och Europa,  hölls en halvdags(!!) introduktion av Elvisexperten, prästen Ulf Sanned.
- Jag jobbar som sjukhuspräst på Ryhov i Jönköping. Och vid sidan av detta ägnar jag all min tid åt Elvis. Jag forskar om hans betydelse för att bryta upp segregation och raslagar i USA. Och jag är reseledare för resor i Elvis fotspår.


Ulf Sanned

-  Det arbetet har gett mig en stor glädje. Och jag har fått Elvis hemstad, Tupelos stadsnyckel och fått vara högtidstalare i samband med stora högtidligheter för att fira Elvis. Sveriges radio har också gjort en programserie av att de följde med på en av mina resor. Centralt i mitt engagemang har varit att lyfta fram hur Elvis blev en katalysator för att skapa ett möte mellan svart och vit ungdom.
-  Jag föddes 1952  i ett arbetarhem där min storebror spelade Elvisskivorna. Jag kommer aldrig att glömma när jag hörde Hound Dog första gången på sjuttioåttavarvare. Det var en både omvälvande och överväldigande upplevelse. Jag älskade Elvis och såg hans filmer. Genom mitt intresse kom jag i kontakt med Elvis folk i början av sjuttiotalet.
-  Intresset blev till en passion. Jag reste själv och började leda resor till Elvis historiska miljöer. Och nu reser jag regelbundet med grupper, minst tre gånger om året. Jasg kan knappt hålla mig till nästa som är i maj.
- Jag skriver nu på en bok, som ska lyfta fram Elvis sociala engagemang.Varför blev Elvis så stor som artist?
- Han förverkligade den amerikanska drömmen. Och som artist var han en perfektionist som gav allt i sånger. När man möter en sådan människa fungerar det.

Elvis och kristendomen?
- Han var kristen och kom ur den amerikanska pingströrelsen. Det var inte bara en munnens bekännelse. Han bars av stora kristna ideal. Han är viktig för kyrkorna idag. Vi behöver nedslagsplatser i vår tid där vi möts kring något vi kan enas om

 Elvis sociala engagemang?
-
  Han skänkte bort hälften av sina inkomster till välgörenhet av olika slag. Kulturen är alltid en stor resurs för att motverka sociala skillnader. Och genom att umgås med svarta artister, och det var mycket kontroversiellt i början av hans karriär, blev han ett positivt exempel mot segregationen. Då fick han den kristna högern emot sig. Han hade också ett stort engagemang för utsatta och handikappade. Bland annat var han med och grundade ett barncancersjukhus.

-

Vilka är dina favoritlåtar med Elvis?
- Det är de stora gospelsångerna. En särskild favorit är Be known only to him.

Du turnerar mycket med gamla rockartister?
-  Jag är ofta konferencier på rockgalor. Jag har rest med Caddilac Band och  flera av Elvis gamla musiker som te x D J Fontana och James Burton. Jag har också rest med på svenska turnéer med t ex Dolly Parton och Jerry Lee Lewis.


Kent Lundberg

Spelar du själv?
-  Jag sjunger själv en del rockabilly och kör då bl a några Elvisfavoriter som That´s all Right och Just Because.
Dagen i Elvis fotspår avslutades med en fullsatt konsert i Vara Konserthus där Kent Lundberg och hans stora band gav en tät och intensiv konsert med Elvis gospelmusik.

BO BORG

 

 

 

090122
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst